Website fotografie: 10 tips

Om maar eens met een goed cliché te beginnen: Een beeld vertelt meer dan 1000 woorden. goede fotografie en mooi beeldmateriaal zijn zeer belangrijk binnen je website. Ze helpen de bezoeker met het begrijpen van jouw verhaal. Ze scheppen het referentiekader en ondersteunen datgene wat je wilt communiceren.

Toch kom ik dagelijks nog websites tegen waarbij het beeld materiaal niet goed is.

Slechte website fotografie

Web fotografieDit is mijn top 5 van missers bij website fotografie:

1 – Foto’s welke niet in relatie staan tot de inhoud van de site.
2 – Foto’s die ‘gestolen’ zijn van een andere website.
3 – Foto’s met een te lage of juist veel te hoge resolutie..
4 – Website met te veel foto’s op een pagina
5 – Stockfoto’s

1 – Foto’s welke geheel niet in relatie staan tot de inhoud.
Zorg dat de gebruikte foto’s iets te vertellen hebben en ook een aanvullende waarde creëren binnen jouw website. Ze moeten jouw verhaal ondersteunen of aanvullen. Anders zijn ze niet relevant en kun je ze beter weg laten.

2 – Foto’s die ‘gestolen’ zijn van een andere website of van het internet.
Soms is het erg verleidelijk om een mooie foto van het internet te plukken en deze te gebruiken in je eigen site. Ik kom nog steeds mensen tegen die niet weten dat alle foto’s (ja ook op je eigen vakantiekiekjes) kopie / auteurs -rechten bezitten. Zonder toestemming van de fotograaf mag je deze nooit gebruiken voor publicatie! Het kan je zelfs veel geld kosten! Er zijn al diverse rechtelijke uitspraken geweest waarbij de fotograaf (bijna) altijd de zaak won.

3 – Foto’s met een te lage of juist veel te hoge resolutie.
Het mag duidelijk zijn dat foto’s met een te lage resolutie geen visitekaartje zijn binnen je website. De foto’s worden onduidelijk en lijken niet scherp. Maar ook foto’s met een veel te hoge resolutie zijn af te raden. Deze foto’s zullen de laadtijd van je website sterk verhogen wat een zeer nadelig effect heeft op het ongeduldige surfgedrag van je bezoekers. Ook speelt de laadtijd tegenwoordig een rol bij de indexatie van Google. Trage sites krijgen een lagere beoordeling en zijn hierdoor moeilijker te vinden in Google.

4 – Een overload aan foto
Een overload aan foto’s (en/of plaatjes) op webpagina’s maakt de site druk, en zorgt voor een onprofessionele uitstraling. Net zo als ‘lappen’ tekst op je website, zorgt een ‘patchwork’ aan foto’s op een snel vertrek van je bezoeker via de achterdeur…Zorg voor een goede balans! Kies één of een paar goede foto’s uit. Hou het rustig en simpel.

5 – Stockfoto’s
Een eenvoudige oplossing voor het verkrijgen van goede foto’s is om ze te kopen via een fotostock-bankt. Je denkt misschien dat het gebruik van stockfotografie professioneel oogt, maar niets is minder waar. Deze foto’s zijn vaak onpersoonlijk, zeer algemeen, ze hebben vaak een wat Amerikaanse uitstraling en zijn meestal erg geregisseerd qua compositie. Je haalt ze er dan ook zo tussen uit. Ook is de kans zeer aanwezig dat je exact de zelfde foto’s op diverse anders sites en plekken weer tegen komt. Dat geeft een erg onprofessionele indruk! Dus ook dit is een afrader!
Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. Zorg dat binnen je website uitsluitend goede foto’s worden gebruik: goed van kwaliteit, sfeervol en relevant. Dan creëer je een professionele uitstraling wat vertrouwen wekt bij de bezoeker. Wedden dat dit een boost geeft aan je website en het online resultaat?

 

10 Tips voor goed beeldmateriaal op je website / website fotografie

  1. Zorg voor eigen gemaakte foto’s. Dat maakt je website uniek en vertelt ook echt jouw eigen verhaal.
  2. Zorg dat de compositie binnen het fotokader ook iets verteld, creëer een ‘verhaal’ binnen de foto.
  3. Gebruik ‘binnenshuis’ nooit een flits. Dat maakt je foto’s flets en kil. Gebruik liever een statief en langere sluitertijd. Je krijgt dan mooie kleuren en warme foto’s.
  4. Gebruik juist buitenshuis wat vaker je flist (wel voor objecten tot op maximaal 4 meter afstand). Dat heft vaak de schaduwvorming door de zon op.
  5. Wees creatief! Ga op je knieën, klim in bomen, experimenteer! Neem foto’s vanuit verschillende invalshoeken, dat levert vaak bijzondere foto’s op.
  6. Vermijd een drukke of afleidende achtergrond. Dat schept onrust en leidt af.
  7. Probeer eens rekening te houden met de kijkrichting van mensen op de foto tijdens het nemen van een foto. Door personen op de foto naar een richting te laten kijken, kun je dit later verwerken in je site. Je kunt deze foto dan plaatsen naast, onder of boven een tekst, knop of element. Door gebruik te maken van de kijkrichting binnen de foto stuur je de bezoeker (onbewust) naar dit onderdeel.
  8. Vaak worden er binnen een webpagina kleine foto’s verwerkt. Zorg er dan voor dat de objecten op de foto niet van te ver af worden gefotografeerd. Kies dan juist wat vaker voor een close-up of detail.
  9. Maak een verschil tussen sfeer fotografie en contentfotografie binnen je site. Sfeer fotografie vertelt een verhaal en creëert een referentiekader voor de bezoeker. Met contentfotografie probeer je iets uit je verhaal toe te lichten, te onderbouwen of uit te leggen.Voorbeeld van sfeerfotografie voor een vakantiehuis: Foto’s uit de omgeving, foto’s van activiteiten, foto’s van genietende mensen, spelende kinderen, etc… Kortom: het vakantiegevoel in beeld gebracht.
    Voorbeeld van contentfotografie: Foto’s van het vakantie huis zelf, de kamers, keuken, tuin, of plattegrond van het huisje. Met deze foto’s probeer je iets toe te lichten of uit te leggen.
  10. Zorg voor goed en mooi licht tijdens het fotograferen! De mooiste foto’s maak je bij ochtend of avondlicht. Let ook op een rechte horizon en zorg dat de foto’s altijd scherp zijn!

Extra tip 🙂

  • Als je dit allemaal moeilijk vindt, huur een fotograaf in! Ook het maken van goede foto’s voor je website is een vak. Je hebt daar jaren lang plezier en het zal je online resultaat altijd verhogen!

Denk jij meer uit website fotografie of website te kunnen halen? Of vind jij websites maar ingewikkeld? Dan kan ik je helpen. Wil je weten hoe en wat de investering zal zijn? Stuur mij dan een e-mail.

 

In de onderstaande infographic vind je nog meer fototips voor goede website fotografie:

Website fotografie

Website fotografie: If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough.