WordPress CMS Joomla of Drupal. Voor welk CMS kies jij?

Wordt het het WordPress CMS, Joomla of Drupal?

Wordpress CMS Joomla of DrupalAls je zelf een website gaat bouwen (of laat bouwen) komt er een moment dat je een keuze moet gaan maken voor het technische gedeelte van je nieuwe website. Ga je de website in HTML (b.v. via Dreamweaver) ontwikkelen, of kies je voor een handig en gebruiksvriendelijk beheerprogramma achter je website, in internetjargon: ‘CMS’ of ‘content-management-systeem’? Het CMS is ‘de motor’ achter je website waarmee je de website vrij eenvoudig zelf kunt beheren. Bekende CMS systemen zijn WordPress, Joomla of Drupal

Als de mogelijkheid het toe laat, adviseer ik altijd om voor een content-management-systeem (CMS) te kiezen. Met een content-management-systeem achter je website kun je zelfstandig (zonder heel veel technische kennis op zak en zonder tussenkomst van een online bureau) vrij eenvoudig je website beheren (bijvoorbeeld de foto’s en de webteksten).

Hoewel het bouwen van de site via een CMS wat meer tijd zal kosten, zal het beheren van de website veel sneller (en makkelijker) gaan.

Welk CMS kies je? WordPress, Joomla of Drupal?

Bij het maken van een keuze voor een CMS, zal je eerst zelf moeten bedenken welke functionaliteiten je in de toekomst nodig zult hebben. Zijn dit eenvoudige handelingen, zoals het plaatsen en muteren van webteksten en foto’s, of moeten er ook complexe zaken via het CMS lopen ? Bijvoorbeeld: maatwerkmodulen, plug-ins, of een webshop. De gekozen functionaliteiten zullen grotendeels bepalen welk CMS het meeste geschikt zal zijn voor achter jouw website.

Open Source CMS of Closed Source CMS?

Een Open Source CMS is een website-beheerprogramma dat vrij en kosteloos te gebruiken is. Het wordt ontwikkeld en onderhouden door een grote groep techneuten en programmeer-freaks. In de tijd dat de Open Source nog niet of beperkt beschikbaar waren, bouwden veel internet bureaus een eigen CMS voor klanten van het bureau. Tegenwoordig zijn de Open Source systemen goed doorontwikkeld en goed te beveiligen tegen hackers (mits je de software ook op tijd update!).

Kies voor een Open Source CMS!

Ik raad dan ook aan om voor een Open Source CMS te kiezen en niet voor een eigen (Closed Source) systeem van een internet bureau zelf. De nadelen van het kiezen van een Closed Source CMS zijn onder andere dat dit systeem je bindt aan het internet-bureau. Je kunt niet eenvoudig naar een ander bureau of host overstappen of verhuizen. Vaak is ook de hosting duurder. En in sommige gevallen betaal je een licentie voor gebruik. Ook de doorontwikkeltijd, het oplossen van veiligheidsissues en de mogelijkheid tot nieuwe CMS functionaliteiten zijn bij een gesloten CMS veel langzamer in ontwikkeling dan bij de Open Source oplossingen. Dat is ook niet vreemd, want bij Open Source software programmeren honderden zo wel niet duizenden ontwikkelaars mee aan de software. Bij een gesloten systeem (Closed Source) zijn dit er vaak maar een paar.

Vandaar dat tegenwoordig ook bijna alle online bureaus stoppen met hun eigen (Closed Source) CMS-systeem en gaan werken met de Open Source systemen.

Maar de belangrijkste bijkomstigheid is dat de kosten van een Open Source CMS veel lager uitvallen dan het gebruik van gesloten Source CMS. Het gebruik van Open Source software is namelijk gratis!

Of wel… Kies altijd voor een Open Source CMS!


Maar voor welk Open Source CMS kies je dan?

Er zijn op dit moment wel meer dan 100 verschillende Open Source Content Management Systemen beschikbaar. Als je de verschillen tussen deze CMS-systemen niet kent, is het maken van een goede keuze onmogelijk! Vraag dan altijd wat hulp om tot een goede keuze te komen. Er zijn diverse fora actief waar 1000 ervaren gebruikers je graag willen helpen met een goed advies!


Wordpress CMS, Joomla of Drupal

In 95 procent van de gevallen zul je uitkomen bij één van de drie wereldwijd meest gebruikte CMS programma’s. Dit is WordPress als meest gebruikte CMS en Joomla en Drupal op de 2e en 3e plaats. Qua techniek verschillen deze 3 pakketten weinig van elkaar. Voor webshops zul je snel uitkomen op een specialistisch webwinkel-CMS met de naam Magento. Magento is op dit moment het meest gebruikte webwinkel platform voor webshops.

Heb je niet veel technische kennis en ervaring, kies dan voor WordPress! Het is een simpel en zeer gebruiksvriendelijk CMS. Stel je wat meer eisen aan de mogelijkheden en de techniekwerking, kies dan voor Joomla of Drupal. Bij deze laatste 2 pakketten heb je wat meer mogelijkheden om zaken in te stellen en via het CMS te regelen. De keerzijde van ‘meer technische mogelijkheden’ is dat Joomla en Drupal ook iets ingewikkelder zijn in het gebruik en beheer.


Aanvullende modulen / plug-ins

Binnen de basisinstallatie van WordPress, Joomla en Drupal worden de functionaliteiten geregeld. Deze heb je altijd nodig bij het beheren van je site. Je kunt nieuwe webpagina’s aanmaken, menuknoppen beheren en foto’s plaatsen. Deze basis kun je verder aanvullen met aanvullende modulen en plug-ins. Dit zijn aanvullende (beheer) functionaliteiten waarmee je de mogelijkheden verder kunt uitbouwen en de werking van je website kunt afstemmen op je eigen specifieke wensen. Er zijn duizenden aanvullende modulen en plug-ins beschikbaar: voor elke denkbare functionaliteit is wel wat te vinden. In de meeste gevallen zijn deze aanvullingen gratis, in andere gevallen vragen de ontwikkelaars een kleine vergoeding (of donatie) aan de gebruikers.

Mijn advies is wel om alleen aanvullende plug-ins te installeren die je ook echt nodig hebt en gaat gebruiken. De installatie van deze uitbreidingen op de basis-installatie brengt namelijk wel een risico met zich mee. Bij een update van WordPress zouden de aanvullende modulen niet goed meer kunnen werken. Ook ontstaan er soms veiligheidslekken (of worden virussen verspreid) via onveilige plug-ins en/of modulen.

Kies dan ook altijd voor gangbare aanvullende modulen en plugins welke ook al door veel andere gebruikers worden toegepast. Vernieuw de CMS-software op tijd door updates te installeren als deze beschikbaar zijn. Dan gaat het in 99 procent ook altijd goed en heb je geen technische problemen!

Voor de zekerheid kun je voor de installatie van een nieuwe plug-in ook altijd even googelen op de naam en de gebruikers ervaring van andere. Dit geeft een goede indruk van de kwaliteit van de plug-ins / modulen.


Standaardthemes en – templates

Als je de techniek en aanvullende modulen van het CMS geregeld hebt, dan is de laatste stap in het bouwproces het verzorgen van de vormgeving.

Binnen WordPress en Drupal doe je dit door een ‘Theme’ te installeren en bij Joomla wordt de vormgeving geregeld binnen de ‘Template‘. Op het internet zijn er duizenden basis templates te vinden voor WordPress, Joomla of Drupal. Vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Let wel even op de juiste versie van je CMS en het gekozen standaardtheme. Themes die geschikt zijn voor een lagere CMS-versie, werken vaak niet goed in een nieuwe (hogere) CMS-versie.

Bij WordPress werkt het helemaal heel eenvoudig: Daar kun je zelfs binnen het CMS een keuze maken uit diverse gratis Themes. Kies je voor een standaardtemplate dan ben je snel klaar en houd je de kosten ook laag. In de meeste gevallen zijn er via het CMS zelf nog kleine grafische aanpassingen binnen de Template door te voeren. Wel zul jij je dan moeten vinden (en schikken) in de standaard oplossing.

Heb je toch bijzondere (grafische) wensen of wil je veel aanpassingen opeen bestaand theme of template dan zul je al snel een eigen template of theme moeten laten ontwikkelen. Het doorvoeren van veel aanpassingen binnen een bestaand Theme kost vaak meer tijd dan het ontwikkelen van een maatwerk theme/template vanaf ‘0’.

Als je voldoende kennis bezit voor het bouwen van templates/themes, kun je een eigen Theme / Template ontwikkelen. Of je besteed  dit onderdeel uit aan een online-bureau of vormgever.


De laatste loodjes…

Na het uploaden en activeren van je Theme of Template binnen WordPress, Joomla of Drupal kun je website verder gaan vullen met webteksten, foto’s, het navigatiemenu etc. Als laatste alles goed testen en je website kan live!

In de onderstaande infographic nog even de verschillen tussen WordPress, Joomla en Drupal op een rij.

  Wordpress CMS Joomla of Drupal

Meer informatie over WordPress CMS, Joomla of Drupal vindt je op deze websites;

WordPress CMS: https://nl.wordpress.org

Joomla CMS: http://www.joomlacommunity.eu

Drupal CMS: http://drupal.nl/